Main menu

Napadaču na vozača Prometove dvanaestice može se suditi za kazneno djelo

Na konferenciji za tisak, održanoj u upravnoj zgradi Prometa nakon prosvjednog desetominutnog zaustavljanja autobusa JGP-a, čuli smo što se sve čini za bolju zaštitu vozača autobusa.

Sindikati su više puta tražili da se pojača zaštita vozača na radnom mjestu i da se napad na vozača autobusa tretira kao napad na više osoba, budući su ugroženi i svi putnici u autobusu.

Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje su stupile na snagu 30. svibnja 2015. pružena je dodatna zaštita određenim kategorijama osoba, prvenstveno kroz izmjene kaznenih djela prisile i prijetnje.

Izmjenama se proširuje odredba o pokretanju kaznenog postupka po službenoj dužnosti za „kaznena djela prisile i prijetnje“ i na situacije kada je djelo počinjeno prema „odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti“, što se može odnositi i na vozače.

Kako bi se približio i pojasnio razlog izmjena, zdravstveni i prosvjetni djelatnici navedeni su kao primjer odgovornih osoba koje bi potencijalno bile izložene nasilju, ali nisu navođene sve „odgovorne osobe“ kako se ne bi nepotrebno opterećivao tekst samog Zakona.

Kada policija dobije dojavu o ovakvom djelu nasilja, prosljeđuje je pravosuđu koje onda odlučuje kako će to tretirati, kao prekršaj ili kazneno djelo. Zapravo je Zakon i do sada bio relativno dobar, a njegovo provođenje ovisi o učinkovitom radu policije i sudova. Vidjeli smo da je to da sada bilo nezadovoljavajuće.

Ovome nasilniku iz dvanaestice moglo bi se suditi upravo primjenjujući odredbe Kaznenog zakona koje se odnose na prijetnju ili prisilu prema ,,odgovornoj osobi u obavljanju javne ovlasti ”.

„Grad Split i uprava Prometa moraju dati svaku pomoć napadnutom vozaču, jer je to do sada izostajalo. Vozaču  se mora pružiti pravnu zaštitu, financijsku pomoć i vratiti čovjeka u život. Kada se napadnuti vozač vrati s bolovanja ponovno na posao, onda on u svakom putniku vidi potencijalnog napadača, strah ga je svih ljudi. Tu vozaču moraju sve institucije dati potporu“ – rekao je Ante Jelić.

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS