Main menu

Radničko vijeće Prometa traži da se stane na kraj masovnom kršenju prometnih propisa

Kako je moguće da se u Splitu svakoga dana stotine vozila gotovo nekažnjeno zaustavljaju i parkiraju na autobusnim stanicama i u kolničkim trakama?

Nedavno je u zgradi Prometa u Hercegovačkoj 20, u organizaciji Radničkog vijeća Prometa održan sastanak na temu sigurnosti vozača autobusa u prometu. Sastanku su nazočili predstavnici prometne policije, prometnog redarstva i predstavnici Prometa.

Radničko vijeće JGP Prometa izrazilo je nezadovoljstvo i zabrinutost, te pokušalo pronaći rješenje za kaotično stanje na splitskim ulicama, a posebno na autobusnim stanicama, gdje je sigurnost prometovih vozača i putnika, kao i drugih vozača i pješaka ugrožena masovnim nepoštivanjem važećih propisa od strane različitih sudionika u prometu. Najveći broj nesreća u kojima stradaju naši putnici ili vozači događa se upravo u blizini i na autobusnim stanicama.

Pitanje Radničkog vijeća, kako je moguće takvo masovno nepoštivanje važećih propisa, ostalo je bez odgovora. Podaci prometne policije o 188 kažnjenih za nepropisno zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stanicama u cijeloj 2015. godini, te prometnog redarstva o 566 kazni za pola godine rada, u situaciji kada svakoga dana imamo 500 – 1000 vozila u prekršaju na stanicama, govore sami za sebe.

Zahvaljujemo se predstavnicima policije i prometnog redarstva na sudjelovanju, ali ovakav pristup ne daje nadu da će se ovo stanje bezakonja uskoro popraviti, a prekršitelje dodatno ohrabruje u njihovom bahaćenju na štetu i sramotu svih građana Splita. Pristojni građani Splita koji vole svoj grad i poštuju zakone, sigurno ne žele da ih ovakvi sugrađani sramote pred brojnim turistima iz cijelog svijeta, koji Split pohode ne samo ljeti već i tijekom cijele godine.

Treba istaknuti i sramotnu ulogu nekih splitskih autoškola, čiji su instruktori godinama svakodnevno sa svojim kandidatima za polaganje vozačkog ispita redovito zaustavljali vozila autoškole na autobusnim stanicama. Šteta koju su ti nesavjesni instruktori učinili našem gradskom prometu, odgojivši generacije vozača koji mrtvi hladni staju na autobusnim stanicama, nemjerljiva je.

Osim toga Radničko vijeće Prometa upozorava na nelegalni rad drugih prijevoznika.

DRUGIM AUTOBUSNIM PRIJEVOZNICIMA ZABRANJENO JE KORIŠTENJE GRADSKIH AUTOBUSNIH STANICA

Možda javnosti nije dobro poznato da je Grad Split Odlukom o uređenju prometa iz lipnja 2012. izričito zabranio autobusima prigradskog, odnosno međumjesnog putničkog prometa stajanje na stajalištima gradskoga prometa.

Pa ipak mnogi autobusni prijevoznici godinama neometano krše tu zabranu, čime povećavaju gužvu na autobusnim stanicama u najužem centru grada i nanose ogromnu financijsku štetu JGP Prometu, a koju poslije nadoknađuju i plaćaju svi građani Splita.

Radničko vijeće Prometa više puta je upozoravalo na tu i još neke nezakonitosti koje nisu od jučer, a prolaze gotovo bez ikakve reakcije mjerodavnih. Zbog toga je još 20. listopada 2015. RV Prometa tražilo i žuran sastanak s gradonačelnikom Baldasarom koji do danas nije održan. Namjera je bila upozoriti gradonačelnika na neprihvatljivost takvoga stanja i zatražiti od njega da osigura zakonitost.

Radničko vijeće traži da se radi sigurnosti ljudi i imovine osigura poštivanje zakona i propisa:

  1. da se onemogući nepropisno zaustavljanje i parkiranje na autobusnim stanicama – primjenu Zakona o sigurnosti prometa na cestama čl. 82. i 83.,
  2. da se onemogući drugim prijevoznicima nezakonito korištenje gradskih autobusnih stanica – primjenu Odluke o uređenju prometa na području Grada Splita čl. 7. st.2. i čl. 41. st. 3. i st. 9.,
  3. da se spriječi prometovanje Livanjskom, Sinjskom i Zagrebačkom pored Đardina sukladno postojećoj prometnoj signalizaciji.

Nepropisno parkirana ili zaustavljena vozila na autobusnim stanicama u Splitu zasmetaju autobusima Prometa otprilike 6 000 puta svakoga dana!!! Pri tom svakome autobusu po krugu prosječno zasmeta 7,48 vozila, ili drugim riječima, svakih 10 sekundi negdje na splitskim ulicama neko vozilo u prekršaju zasmeta autobusima Prometa.

Ove porazne činjenice čine Split vjerojatno jedinim gradom u cijeloj Europskoj uniji gdje je takvo nepoštivanje propisa moguće, a što s velikim čuđenjem konstatiraju brojni turisti koji posjećuju „najlipši grad na svitu“.

Radničko vijeće Prometa nastavit će upozoravati javnost na ovu i druge nepravilnosti sve dok se ne postigne puna zakonitost.

Ako i vi želite bolji Split, pozivamo vas da nam se pridružite u grupi „Poštujte naše stanice!“ na Facebook-u!

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS