Main menu

Radničko vijeće svadilo ‘Promet’: zviždači optužuju sindikate

Najveće gradsko komunalno poduzeće, koje zapošljava 775 ljudi, nema Radničko vijeće. Doduše, “Promet” ga i ne mora imati, ali radnici su izabrali svoje predstavnike, a Uprava je, zajedno sa sindikatima, zatražila poništenje izbora. Zašto?

Dva djelatnika “Prometa” (podaci poznati redakciji) pokušala su nam pojasniti pozadinu oko Radničkog vijeća, ali su zatražili da ostanu anonimni. Pravdaju to strahom od otkaza. Vele da se u “Prometu” radnici bore za radna mjesta, stalno im se prijeti, pa zato šute i – trpe.

Više od trećine

– Više od trećine radnika, njih 257, izišlo je na izbore, imali smo problema i prilikom organizacije. Iako obvezna po zakonu, Uprava nam nije željela pomoći, dapače – odmagali su nam. Primjerice, pečatirali su nam izborne listiće tek kada smo zaprijetili prijavom Inspekciji rada – kazuju nam “zviždači”, dodajući da je 60 radnika odbilo izići na glasovanje jer im se otvoreno prijetilo kako im se ugovori o radu neće produžiti.

Nakon izbora uslijedilo je iznenađenje – Uprava i sindikati zajedno podižu tužbu na Županijskom sudu kako bi se sve poništilo! Dvanaest radnika pristalo je svjedočiti na sudu o tome kako su izbori lažirani i namješteni. Izjavili su kako su njihovi listići zaprimljeni, a oni zapravo uopće nisu glasovali!

– Od njih 12 vidio sam četvero kada su listić spuštali u kutiju, a glasovanje je bilo organizirano na najprometnijem prostoru našeg poduzeća, u Odjelu pripreme vozača, gdje je protok ljudi konstantan – veli jedan od “zviždača”. Sud je odlučio u korist “Prometa”. I to ne jednom nego dva puta, a odluku o poništenju izbora je potvrdio i Vrhovni sud.

Nisu glasovali

– Nelegalan je bio postupak izbora, na što su se žalili i sami sindikati, dolazili su mi radnici kazujući kako se njihova imena nalaze na popisu birača, a oni glasovali nisu – kaže Igor Vitić, direktor “Prometa”, dodajući da nitko, a najmanje Uprava, ne brani radnicima da se organiziraju i ponovno pokrenu, ovaj put legalan, postupak izbora svojih predstavnika u Radničkom vijeću.

– O strahu od otkaza mogu samo reći da nitko nije dobio otkaz od kada sam ja direktor – kazao je Vitić, dokazujući to i procesom izbora predstavnika radnika u Nadzorni odbor, koji je upravo u tijeku.

– Imamo šest lista, četiri sindikata i dvije nazavisne liste koji traže svoje mjesto u Nadzornom, toliko o tome koliko su se pripali – istaknuo je direktor tvrtke.
Ante Bakota je bio zamjenik predsjednika Izbornog odbora na spornim, poništenim izborima. On kaže da će ustrajati do Europskog suda kako bi pobili tu, za njih strašnu, presudu.

Kaže da je Državno odvjetništvo upoznato s malverzacijama u “Prometu”, ali se pita hoće li na to reagirati. Zna li gradonačelnik Željko Kerum što se zbiva u “Prometu” i ima li namjeru što poduzeti, javno pita Bakota. Vitić i na to ima odgovor. Tvrdi da je “Promet” u proteklih 60 godina tek prošlu godinu završio u plusu.

Za Slobodnu Dalmaciju, Milena Budimir 30.11.2009.

‘Puno se kralo’

Više je ovdje bilo inspekcija nego igdje drugdje u gradu, teško je kada vam vlastiti radnik poziva inspektore u kontrole, ali zadovoljstvo je kada ti inspektori ne nađu ništa loše. Problem je u tome što se u “Prometu” desetljećima kralo, tada se nitko nije tužio, ali sada kada krađe više nema – sada to nekima smeta, jasan je Vitić.

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS