Main menu

Tonči Blažević: Kombiji otimaju putnike “Prometu”, a prometove gubitke krpaju – građani

HSLS-ov gradski vijećnik Tonči Blažević već je nekoliko puta Banovini ukazivao na problematiku korištenja koncesije za linijski prijevoz putnika koje na prugama prema Omišu i Trogiru imaju obrti “Dare” i “Prijevoz Smodlaka”, poznatiji pod nazivima “Dalmatinac” i “Denis”.
Konkretnog odgovora od gradskih službi, kako nam je kazao, nije dobio, a način na koji se takav prijevoz odvija, dodao je, nije ništa drugo nego uzimanje novca iz džepa splitskih poreznih obveznika.

– Očito je da se županijska koncesija za linijski prijevoz koristi nelegalno. Budući da je riječ o linijskom prijevozu, vozila spomenutih obrtnika ne bi se smjela zaustavljati na autobusnim ugibalištima u našem gradu nego samo na polaznoj i završnoj stanici. Naravno, svi smo svjedoci da se kombiji, a odnedavno i autobusi tih prijevoznika zaustavljaju na svim stanicama splitskog dijela njihove trase. Istovremeno, Grad i svi mi ćemo danas-sutra spašavati “Promet” od propasti, a ovdje se direktno uzima novac zapravo nama samima. Vrijeme je da se konačno tome stane na kraj. Sjetimo se samo problema s kružnim taksijima, koji se na kraju uspješno riješio – naglasio je Blažević.

Očekivano, spomenutom situacijom nisu zadovoljni ni u “Prometu” jer “Dalmatinac” i “Denis”, u pravilu, tempiraju svoje polaske upravo nekoliko minuta prije nego što “Prometovi” autobusi krenu prema Trogiru ili Omišu, odnosno u suprotnom smjeru.
– Ne osporavam slobodu protoka robe i kapitala, ali smatram da se ovdje radi o nelojalnoj i nelegalnoj konkurenciji, jer se spomenuti prijevoznici ne ponašaju u skladu sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu. Potrebno je definirati odnose kako u komunalnom, tako i u linijskom prijevozu – mišljenja je Edo Meštanek, direktor “Prometa”.

Valja napomenuti kako “pravila igre” u komunalnom prijevozu, koji obavlja “Promet”, određuje lokalna samouprava na svom teritoriju, konkretno Grad Split, dok koncesiju za linijski prijevoz izdaje Županija.

No, postavlja se pitanje tko uopće nadzire poštuju li prijevoznici izdanu koncesiju, te tko ih sankcionira u slučaju prekršaja. Kako nam je kazao Špiro Cokarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, to je još uvijek u nadležnosti državne inspekcije za cestovni promet.

– Grad nije udovoljio zahtjevu Odsjeka za promet pri Županijskoj gospodarskoj komori koji je tražio da se autobusima koji nisu u sustavu javnoga gradskog prijevoza omogući zaustavljanje na stanicama u Splitu, te njihova vožnja ulicama ograničenog prometa poput Livanjske i Zagrebačke. Jedino mjesto gdje se takvi prijevoznici mogu zaustaviti u našem gradu je autobusni kolodvor u Gradskoj luci. Na Sukoišan ne bi smjeli, jer je to mjesto gdje polaze i završavaju linije komunalnog prijevoza, dakle “Prometovi” autobusi – pojasnio nam je Cokarić.

Inspektori napisali četiri kazne

Inspekcijski nadzori prijevoznika koji obavljaju linijski prijevoz putnika, a zaustavljaju se na stanicama javnog gradskog prijevoza, zadnji put su obavljeni u rujnu, izvijestili su nas iz Ministarstva prometa.

– Utvrđena su ukupno četiri prekršitelja na temelju Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, te su prema njima poduzete upravne i prekršajne mjere – navodi se u odgovoru na naš upit koji poptisuje Saša Šolman, voditelj Službe inspekcije cestovnog prometa.

Smodlaka: ‘Promet’ krši tržišno natjecanje

Obrtnik Denis Smodlaka kaže da njegovi kombiji prema Trogiru voze u skladu s izdanim dozvolama.

– Obavljam svoju djelatnost isto kao ostali prijevoznici poput sinjskog “Autoprijevoza”, “Litre toursa” ili “Dalmacija busa”. Mi smo tražili da nam se omogući stajanje na najvažnijim stanicama u gradu, ali nam to nije dopušteno. Ne možete jednom prijevozniku koji vozi županijsku liniju dozvoliti stajanje, a drugome ne. Mislim da će na kraju cijela ta priča završiti na Agenciji za tržišno natjecanje jer smo diskriminirani – kazao nam je Smodlaka, aludirajući na “Promet”.

– “Promet” obavlja komunalni i županijski prijevoz kako mu odgovara. No, oni imaju i drugih problema: imaju 150 autobusa i 800 ljudi, a svaka nova vlast zapošljava svoje ljude – ističe naš sugovornik i dodaje kako su inspekcijski nadzori u njegovu slučaju bili uredni.

Nikolina Lulić za Slobodnu Dalmaciju 18.11.2014.

Ovdje poslušajte što je Tonći Blažević rekao za Radio Split o nepoštenom ponašanju nekih privatnih prijevoznika

Gradski vijećnik Tonči Blažević o Prometu, Dalmatincu i Smodlaki od Poštujte Naše Stanice na Mixcloud

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS