Main menu

Dalmatinac radi nelegalno, nema nikakve sumnje!

Poštujte naše stanice podržava Radničko vijeće Prometa u nastojanjima da se uvede reda na splitske gradske autobusne stanice.

Popularni portal Dalmacijanews nedavno je u članku ‘Vozi li “Dalmatinac” legalno ili ne?’ objavio izjavu Jurice Nazora, vlasnika Dalmatinca, u kojoj on kaže da Dalmatinac radi sve legalno, inače bi ga davno inspekcije “ukinule”.

Zašto portal Dalmacijanews nije objavio reagiranje Radničkog vijeća Prometa?

Radničko vijeće Prometa poslalo je portalu reagiranje na taj članak radi istinitog informiranja javnosti. Nažalost, portal nije objavio reagiranje Radničkog vijeća, a nije jasno zašto.

U reagiranju je upozoreno da Dalmatinac, kao i Smodlaka i još neki prijevoznici rade nelegalno, u smislu da krše nekolicinu važećih propisa.

Kao prvo, krše Odluku o uređenju prometa na području Grada Splita http://bit.ly/OdlukaOUređenjuPrometa koja izričito zabranjuje autobusima prigradskog, odnosno međumjesnog putničkog prometa stajati na stajalištima gradskoga prometa.

Onaj tko ništa ne čini da spriječi kršenje propisa, i sam postaje suučesnik

Već sama ta Odluka predviđa kažnjavanje s 2 000 kuna svakog nedozvoljenog zaustavljanja na gradskim autobusnim stanicama. Za provođenje Odluke o uređenju prometa, mjerodavan je Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo Grada Splita, kojemu je na čelu pročelnik Špiro Cokarić.

Inicijativa Poštujte naše stanice se obraćala pročelniku Cokariću http://bit.ly/1K9Fimu još krajem travnja ove godine, upozoravajući na tu i još neke nepravilnosti i tražeći da ih Prometno redarstvo počne rješavati. Reakcija pročelnika Cokarića nije bila zadovoljavajuća, a vidimo i da Prometno redarstvo ništa ne čini po pitanju nepropisnog korištenja autobusnih stanica od strane drugih prijevoznika. Nije jasno zašto.

Druga nepravilnost koju čine spomenuti prijevoznici sastoji se u nepoštivanju Dozvola za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika autobusom u cestovnom prometu, koje im je izdao Upravni odjel za gospodarstvo, razvitak i Europske integracije Splitsko – Dalmatinske županije.

Kako Dalmatincu uspijeva toliko dugo kršiti niz važećih propisa i zabrana?

Zakon kaže da su prijevoznici dužni držati se uvjeta iz Dozvole, inače će im se ukinuti. Dalmatinac se ne drži ni redova vožnje (dodjeljenih mu polazaka) niti dodjeljenih stajališta. Očito je da mjerodavni nisu provjeravali drži li se Dalmatinac dodijeljenih mu dozvola, jer je potpuno očito da Dalmatinac obavlja polaske 5 minuta prije polaska Prometove linije 60 s namjerom da mu pokupi putnike ispred nosa. Dakle Dalmatinac se ne drži polazaka za koje ima dozvole, nego radi po sasvim drugom voznom redu, za koji nema dozvole.

Zanimljivo je spomenuti da Dalmatinac u zadnje vrijeme izvodi polaske koji su bliži onima iz dozvola koje ima. Što se to dogodilo daleko od očiju i ušiju javnosti pa je poznati prijevoznik odlučio ukloniti jedan dio nepravilnosti iz svoga rada? Pokušava li na taj način osigurati da mu se i dalje gleda kroz prste i dopušta neometano kršiti propise kao i do sada? Ni to nije jasno.

Iz gore iznesenog, potpuno je jasno da postoji niz nepravilnosti u radu Dalmatinca, suprotno onome što izjavljuje njegov vlasnik Nazor. Jedino nije jasno kako Dalmatincu uspijeva toliko dugo kršiti niz važećih propisa i zabrana.

Vidi se da ima mnogo toga što NIJE JASNO, a Poštujte naše stanice se zalaže da sve bude potpuno jasno, razvidno i poznato javnosti.

Napomena:
Svatko, uključujući portal Dalmacijanews, može slobodno prenositi dijelove ili cijeli ovaj tekst. Dapače, drago bi nam bilo da što šira javnost dozna istinu. Pozivamo sve naše prijatelje i podupiratelje da dijele ovaj članak što više.

Ovo su samo neke od nepravilnosti u radu Dalmatinca, a ima ih još. Mjerodavne službe vrlo lako mogu provjeriti rade li npr. njegovi vozači sukladno Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu NN 75/13, 36/15 koji je na snazi od 07.04.2015. Samo treba htjeti!

Želimo vladavinu zakona!

‪#‎PoštujteNašeStanice‬!

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS