Main menu

Kakve to kazne prometno redarstvo piše Litri, Dalmatincu, Smodlaki … Istaknuto

Glede zaustavljanja autobusa prijevoznika Dalmatinca, Litre, Smodlake i drugih na splitskim gradskim autobusnim stanicama, u javnosti vlada potpuna zbrka i nepoznavanje činjenica. Tu zbrku do sada ni jedan medij nije razjasnio, a prometno redarstvo samo je povećava informacijama koje povremeno odašilje javnosti.

Iz prometnog redarstva više puta su rekli da oni tim prijevoznicima pišu kazne, a npr. u posljednjem članku u Slobodnoj Dalmaciji od 24. veljače „Unatoč 15 kazni od početka godine, Litrini busovi opet okupiraju stanice“ pročelnik za komunalu Špiro Cokarić kaže da prometni redari „postupaju sukladno njihovim ovlastima koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama“.

Pokušat ćemo dešifrirati što to zapravo znači, kakve kazne prometni redari pišu autobusnim prijevoznicima koji neovlašteno koriste gradske autobusne stanice.

Krenimo redom. Zakon o sigurnosti prometa na cestama člankom 2. definira – »stajalište tramvaja ili autobusa« je dio površine ceste namijenjen zaustavljanju tramvaja, odnosno autobusa radi ulaska i izlaska putnika i koji je obilježen prometnim znakom.

Dalje kaže – »autobus« je motorno vozilo namijenjeno za prijevoz osoba koje, osim sjedala za vozača, ima više od osam sjedala.

Člancima 82. i 83. također kaže – „Vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo: na dijelu kolnika koji je kao stajalište za vozila javnog prijevoza putnika obilježen oznakama na kolniku ili prometnim znakom“, ni „na udaljenosti manjoj od 15 m ispred i iza znaka kojim je obilježeno stajalište za vozila javnog prijevoza putnika“.

Osim toga kaže – „Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka“.

Ni uz najveći trud nismo mogli u ovom Zakonu pronaći neku odredbu koja bi bilo kojem autobusnom prijevozniku branila da svoje autobuse zaustavlja na bilo kojoj autobusnoj stanici. Prema Zakonu svi su prijevoznici jednaki, stanice su namijenjene upravo autobusima, a stajanje na autobusnim stanicama zabranjuje se drugim vozilima.

Kako onda splitski prometni redari mogu kažnjavati neke prijevoznike za stajanje na gradskim autobusnim stanicama temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ako spomenuti Zakon ne pravi razliku među prijevoznicima, nego samo među vozilima? Autobus ovoga ili onoga prijevoznika, uvijek je autobus i dozvoljeno mu je stajanje na bilo kojoj autobusnoj stanici.

Ako prometni redar napiše kaznu od 300 kuna vozaču koji je svoje osobno vozilo zaustavio na autobusnoj stanici, onda tu nikakav sud ne može vozača prekršitelja osloboditi plaćanja kazne, jer je nedvojbeno da je prekršio Zakon o sigurnosti prometa na cestama.

Ali ako prometni redar napiše vozaču autobusa istu takvu kaznu zato što je zaustavio autobus na autobusnoj stanici, onda će svaki sudac osloboditi krivnje vozača autobusa, jer je nepravilno optužen.

Pa se postavlja pitanje kakvih je to 5 kazni onda platio Litre od početka godine? Za kakve prekršaje?

Ali postoji jedan drugi propis po kojem se te prijevoznike može i MORA kažnjavati, ali o tome ćemo pisati drugi put.

Ispravka netočnog navoda iz članka u Slobodnoj Dalmaciji

U članku u Slobodnoj Dalmaciji tvrdi se da iza Inicijative Poštujte naše stanice stoji Radničko vijeće Prometa, što nije točno. Inicijativa postoji dvostruko duže nego Radničko vijeće. Naime Inicijativa Poštujte naše stanice pokrenuta je 13. veljače 2014., a Radničko vijeće konstituirano je 1. lipnja 2015.

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS