Main menu

Što znače čudne izjave gradonačelnika Baldasara o Prometu?

Gradonačelnik Ivo Baldasar najavio mjere na štetu Prometa

U subotu 18. lipnja splitski gradonačelnik Baldasar u članku objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji najavio je neke poteze koji se tiču Prometa. Začuđuje da su baš obje najavljene mjere na štetu Prometa.

Zašto gradonačelnik najavljuje dvije mjere koje obadvije drastično smanjuju prihode Prometu?

Prva štetna mjera je izdvajanje sektora parkirališta iz Prometa te davanje drugom gradskom poduzeću. Što se time dobija i tko dobija? Ovdje je jasno da bi time Promet izgubio jedan od svojih najprofitabilnijih sektora, ali nije jasno tko bi ga dobio i zašto. Koja bi to gradska tvrtka bila pogodnija od Prometa za upravljanje gradskim parkiralištima? Koji bi bio smisao takve operacije uzimanja jednome i davanja drugome?

Gradska parkirališta dana su Prometu kako bi sam zaradio za pokrivanje gubitaka koje stvaraju neke neprofitabilne linije i neke političke odluke Grada, kao npr. skoro besplatna vožnja za umirovljenike. U članku gradonačelnik nigdje ne spominje da bi Grad namjeravao učiniti išta kako bi te gubitke smanjio. Prilično čudna najava.

Kome je u interesu da Promet ne vozi za Omiš i Trogir

Druga najava, još čudnija, odnosi se na linije prema Omišu i Trogiru, gdje Baldasar najavljuje nekoliko opcija – ili radikalno smanjenje broja polazaka “Prometovih” autobusa ili opciju da Županija angažira druge prijevoznike na tim relacijama.

Zašto bi Promet uopće smanjivao broj polazaka prema Omišu i Trogiru, a kamoli radikalno? Tko bi smanjivao broj polazaka ili se potpuno odricao svojih najprofitabilnijih linija?

Takve najave nužno prizivaju u razmatranje činjenicu da na linijama prema Omišu i Trogiru već godinama voze privatni prijevoznici, čineći tako konkurenciju Prometu, čiji je Baldasar zapravo prvi čovjek, a on sada najavljuje nešto što izgleda kao tjeranje vode na njihov mlin, a na štetu Prometa.

Dalmatinac i Smodlaka neovlašteno koriste gradske stanice

Javnost nije dovoljno upoznata s činjenicom da prijevoznici Dare, poznatiji kao Dalmatinac i Denis Smodlaka, koji održavaju linije od Splita do Omiša i Trogira, godinama koriste splitske gradske autobusne stanice, iako im to zabranjuje Odluka o uređenju prometa na području Grada Splita iz 2012. godine, a Grad Split to mirno i nezainteresirano promatra već više od tri godine. Zašto?

A sada još i gradonačelnik najavljuje nešto što ide na štetu vlastitoga prijevoznika, a u prilog njegovoj nelojalnoj konkurenciji.

Gradonačelnik je ovim izjavama izazvao buru negodovanja i nezadovoljstva među radnicima Prometa. Čudno je da gradonačelnik na neki način najavljuje nešto sasvim suprotno od onoga što je logično, a to je zaštita interesa gradske tvrtke. Nadamo se da će uskoro bolje protumačiti što je konkretno mislio. Ne želimo vjerovati da gradonačelnik Baldasar planira poteze na štetu Prometa.

“Poštujte naše stanice !” odavno upozorava na nelegalni rad prijevoznika

Ono što mi držimo najboljim za Promet, potpuno je suprotno od ovih gradonačelnikovih najava. Već dugo upozoravamo i tražimo doslovnu provedbu Odluke o uređenju prometa na području Grada Splita, koja svim drugim prijevoznicima zabranjuje korištenje gradskih autobusnih stanica. Tražimo da se svi prijevoznici ponašaju u skladu s Odlukom. Potpuno nam je neshvatljivo da se ta hajdučija tolerira tolike godine.

Postoje neke stidljive naznake da bi splitsko Prometno redarstvo moglo početi rješavati taj problem, ali još nemamo potvrde. Ove gradonačelnikove izjave samo dodatno kompliciraju stvari, jer ukazuju na suprotan smjer od onoga kojim vjerujemo da je krenulo Prometno redarstvo.

Podsjetimo se:

Odluka o uređenju prometa na području Grada Splita

Članak 7. stavak 2.
Autobusi prigradskog, odnosno međumjesnog putničkog prometa ne smiju stajati na stajalištima gradskoga prometa.

Članak 41.
Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba: … ako ne postupa sukladno članku 7. stavku 2.

Najnovije

Zdravko Čokljat: 'Preopterećeni smo, u ovih 11 godina u Libertasu…

Zdravko Čokljat u Javnom gradskog prijevozniku Libertas počeo je raditi u srpnju 2007., prije punih 11 godina. Početak je, ističe,…

30. lip 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Zašto nekome smeta naše upozoravanje na kršenje zakona

Ovih dana, nakon što smo putem medija upozorili na neprihvatljivo i neodgovorno ponašanje nekih instruktora splitskih autoškola, na našoj stranici…

13. tra 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije

Teo Bulić o sjednici NO Prometa 28.2.2018.

Poštovane, kolegice i kolege djelatnici Prometa obraćam Vam se neposredno nakon završene sjednice N. O-a gdje sam prisustovao kao predstavnik…

22. ožu 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Opširnije

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari

Podrška gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u uvođenju reda na gradske autobusne stanice Izražavamo punu podršku gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari u njegovim…

21. ožu 2018. Poštujte naše stanice! Nema komentara

Opširnije
  • 1
  • 2
«
»
FacebookTwitterGoogle+RSS